ذخیره کردن آب در مخزن آب همواره دغدغه انسان ها بوده است، اما یکی از مشکلات، خنک نگه داشتن آن در روزهای گرم سال و در فصل تابستان است.
به همین دلیل قصد داریم در این مقاله به این موضوع اشاره کنیم و راهکارهایی را برای مقابله با آن ارائه دهیم.
راهکارهای خنک نگه داشتن مخزن آب در فصل تابستان
- استفاده از سایه بان،
- استفاده از رنگ سفید برای سطح مخزن،
- پرنگه داشتن حجم مخزن،
- استفاده از عایق برای پوشاندن مخزن،
- ملات آهک و چسب محلول در آب برای عایق بندی سطح،
- ساخت اتاقک،
- نصب مخزن آب در زیر زمین.
• استفاده از سایه بان
به کار گیری سایه بان، مهم ترین نکته برای خنک نگه داشتن مخزن آب است. سایه بان یک راهکار عمومی برای تمام وسایل و تجهیزاتی است که باید خنک نگه داشته شوند، مانند کولر آبی، گازی و … .
در واقع سایه بان از تابش نور مستقیم به مخزن جلوگیری می کند، در نتیجه مانع ازجریان همرفتی گرما به بواسطه تابش مستقیم نور خورشید به سطح مخزن می شود.
با نصب سایه بان، دمای مخزن 10 تا 20 درجه کمتر از دمایی است که هواشناسی اعلام می کند و آب درون آن نیز سردتر خواهد بود، زیرا فقط بخش کوچکی از این انرژی گرمایی به سطح داخلی مخزن و آب داخل آن می رسد.
• استفاده از رنگ سفید برای سطح مخزن آب
رنگ سفید از قدیم به جذب نکردن گرما، معروف بوده است. از لحاظ علمی رنگ ها با قدرت متفاوتی انرژی تابشی خورشید را جذب می کنند.
در یک سر طیف، رنگ سیاه و در سر دیگر طیف، رنگ سفید است. سایر رنگ ها نیز در طیف میانی این دو رنگ هستند. رنگ های تیره و تاریک که در سیاه به اوج خود می رسند، قدرت جذب بیشتری برای انرژی تابشی خورشیدی دارند.
این عامل در رنگ های روشن مثل سفید برعکس است و سفید قدرت جذب خیلی کمی در قبال انرژی تابشی خورشید دارد.
بنابراین هر چه رنگ مخزن روشن تر باشد، انرژی گرمایی ناشی از تابش نور خورشید بازتاب بیشتری دارد و کمتر جذب می شود.
• پر نگه داشتن حجم مخزن
پرنگه داشتن دائمی مخزن یک راهکار دیگر است و علت آن هم به روش های مختلف انتقال گرما بر می گردد. زیرا اگر در داخل مخزن فضای خالی باشد، هوای گرم بیشتری وارد مخزن می شود.
دمای عمومی هوای وارد شده هم از دمای عمومی آب داخل مخزن در تابستان بالا تر می باشد. بنابراین بر اثر تماس آب و هوای داخل مخزن نیز گرما از هوا به آب منتقل می شود.
پس مادامی که مخزن از آب پر باشد، فضایی برای ورود هوای گرم خارجی به داخل مخزن و انتقال مخزن وجود ندارد. برای این کار می توانید از شیرخودکار مکانیکی یا شیر فلوتردار استفاده کنید تا در بیشتر ساعات شبانه روز حجم مخزن بماند.
• استفاه از عایق برای پوشاندن مخزن
انواع عایق فویلدار، برای پوشاندن مخزن به کار می آیند و مثل رنگ سفید عمل می کنند. با این تفاوت که سطح آیینه ای فویل آلومینیومی بازتاب بیشتری از رنگ سفید دارد.
نکته ای که وجود دارد این است که یو وی آفتاب می تواند باعث کوتاه شدن عمر فوم یا عایق شود. بهتر است برای اثربخشی بیشتر لوله های آب ورودی و خروجی و محل اتصال آنها به مخزن عایق پیچی شوند.
• ملات آهک و چسب محلول در آب برای عایق بندی سطح مخزن
ملات آهک و چسب محلول در آب یا کلسیم کربنات راهکار دیگری برای عایق بندی مخزن است. بهتر است این راهکار در مناطق کم باران به کار گرفته شود تا از عمر نسبتا طولانی داشته باشد.
• نصب مخزن در زیر زمین
ساخت اتاقک یا نصب آن در زیز زمین راهکاری مناسب است، زیرا دمای نسبتا متعادلی برای نگهداری مخزن دارد، چیزی حدود 15 درجه. این روش در فصل زمستان نیز مانع از یخ زدگی آب در لوله های ورودی و خروجی مخزن می شود.
نتیجه اینکه …
با توجه به همه آنچه گفته شد با توجه به هزینه ای که برای خرید و نصب مخزن آب می شود، نصب آن در زیر زمین مناسب ترین راه است.
زیرا در بلندمدت بهترین راهکار برای رهایی از تاثیر تغییرات دمایی ناگهانی بیرونی بر دمای آب است. با این حال پیشنهاد می کنیم قبل از خرید با مشاوران شرکت خزر منبع بندر، مشورت کنید تا تجربه یک خرید خوب را داشته باشید. مراجعه به سایت khazarmanba.com می تواند به شما کمک کند.