مبدل خنک کننده روغن هیدرولیک
تبدیل و انتقال انرژی موضوعی جدانشدنی در صنایع است که این امر با اتلاف انرژی بصورت تولید گرما همراه میباشد. روغن هیدرولیک از جمله سیالات کاربردی در صنایع مختلف با عنوان روانکننده و انتقال دهنده نیرو است. جهت حفظ سلامت در عملکرد روغن هیدرولیک، لازم است تا این سیال در دمای کاری مناسبی نگهداری شود زیرا هرگونه تغییر دمایی اعم از کاهش یا افزایش دما موجب بروز اختلال به روند کاری آن میشود. از طرفی با اجرای فرآیندها، عوامل محیطی نظیر اصطحکاک سبب افزایش دمای روغن هیدرولیک میشود که باید از اثر آن جلوگیری نمود.
افزایش دما در روغن هیدرولیک سبب تغییر در خواص فیزیکی آن از جمله افزایش نرخ اکسیده شدن و کاهش ویسکوزیته شده و همچنین خطر ایجاد حفره را در پی دارد. از طرفی کاهش دمای روغن نیز موجب افزایش ویسکوزیته شده و پمپ نمودن آن را مختل میکند. بطور کلی جهت عملکرد صحیح سیستم روغن هیدرولیک و حفظ راندمان دستگاهها نیاز به کنترل دمای روغن هیدرولیک میباشد كه اين موضوع به كمك مبدل خنككننده روغن هيدروليك ميسر ميشود.
مبدل خنک کننده روغن هیدرولیک چيست؟
مبدل خنككننده روغن هيدروليك خزر منبع بندر نوعي مبدل حرارتي است و با استفاده از يك جريان سرد كه آب يا هوا است، دماي روغن هيدروليك را كاهش داده تا مورد استفاده مجدد قرار گيرد. حضور اجزايي مانند پمپ، شیر انبساط یا حرارت اضافی موتور باعث افزايش دماي روغن هیدرولیک می شوند. روغن هیدرولیک تا حداكثر در دماي كاري 60 الی 80 درجه سانتیگراد ميتواند بازدهي خود را حفظ كند و با افزايش دما بيش از اين مقدار، راندمان كاهش مييابد. بطور كلي خنككنندهها با انتقال گرماي اضافي به محيط ثانويه، از افزايش دماي بيش از حد سيستم جلوگيري ميكنند.
عوامل موثر بر تعيين مبدل حنككننده هيدروليك:
عوامل موثر در انتخاب و تعيين ظرفيت مبدل خنككننده روغن هيدروليك شامل موارد زير است:
- تعيين مقدار گرماي دفع شده از روغن در بازه زماني مشخص
- تعيين نوع سيال سرد مبدل
- تعيين دبي و دماي ورودي و خروجي سيال گرم و سرد در سيستم
انواع مبدل خنککننده روغن:
بطور کلی مبدلهای خنککننده روغن را میتوان به دو دسته تقسیم نمود که در ادامه به هریک از آنها میپردازیم:
- مبدل حرارتی آب خنک
- مبدل حرارتی هوا خنک
مبدل حرارتی آب خنک، بصورت پوسته و لوله ساخته میشود و سیال آب بعنوان خنککن جاری میشود. ساختار این مبدل بصورتی است که روغن داغ درون پوسته قرار گرفته و آب درون لوله مسی جریان دارد تا عمل خنکسازی صورت گیرد. در این نوع از مبدل جریان آب و روغن برخلاف و بصورت متقابل است تا بیشترین نرخ انتقال حرارت رخ دهد و بازه بالا حفظ شود.
درون ساختار این مبدل بافلهایی بمنظور استحکامسازی قرار دارد و مسیر عبور روغن داغ را پر پیچ و خم و طولانی میکند. نتیجهی این نوع از آرایش ، فرصت بیستر جهت تبادل حرارتی و ارتقای نرخ انتقال حرارت میان سیال گرم و سرد میباشد.
مبدلهای هوا خنک از جریان هوا برای دفع گرما استفاده میکند. در این نوع از مبدل روغن داغ درون لولههای متصل به پره پمپ میشود. جنس لوله ها در این نوع از مبدل طوری انتخاب میشود که ضریب هدایت بالایی داشته باشد. عبور هوا از میان پره ها و لولههای حاوی روغن داغ که معمولا جریان هوا به کمک فن فراهم میشود، موجب کاهش حرارت روغن ميشود. لازم بذكر است كه با توجه به پایین بودن ظرفیت گرمایی هوا، انتقال حرارت توسط هوا نسبت به مبدل آب خنك، ضعيفتر خواهد بود. اگرچه با عبور جریان هوا بيشتر و یا مغشوش کردن جریان هوای عبوری از سيستم ميتوان نرخ انتقال حرارت را افزایش داد ولي عموما در مواردی که استفاده از آب مقرون به صرفه نبوده یا آب به راحتی در دسترس نیست، از مبدل هوا خنك استفاده می شود، بويژه در مواردی که تجهیزات متحرک وجود دارد.
مزاياي مبدل خنككننده روغن هيدروليك :
مبدل خنككننده روغن هيدروليك موجب بهبود اجراي فرايند دستگاه شده و مزاياي اقتصادي و محيط زيستي مختلفي را فراهم ميكند. از جمله مزاياي مبدل خنككننده روغن هيدروليك عبارت است از:
- افزايش طول عمر مفيد سيستم
- كاهش دماي روغن و حفظ كيفيت كار آن
- افزايش طول عمر مفيد روغن
- ارتقاي راندمان سيستم
- كاهش هزينه تعمير و نگهداري
- قابل استفاده در دو نوع آبخنك و هوا خنك و موجود در انواع ظرفيت
كاربرد مبدل خنككننده روغن هيدروليك :
بطور كلي در بيشتر تجهیزاتی که با روغن کار میکنند از اين مبدل استفاده می شود. از جمله موارد استفاده و كاربرد آنها را ميتوان به موارد زير اشاره نمود:
- صنايع خودروسازي
- صنايع غذايي و مواد شيميايي
- كارخانجات صنعتي و تجهيزات ساختوساز
- وسايل نقليه
- صنايع كشاورزي و معدني
- ماشينآلات راهسازي و موتور راهآهن
- نيروگاه توليد برق و….