فیلتر دیاتومه
با مروری بر مقالات قبلی دانستیم که استفاده از فیلتر جهت تصفیه آب استخر به جهت حفظ شفافیت آب و سلامت شناگران، موضوعی ضروری است. البته انتخاب نوع فیلتر باید متناسب با ابعاد استخر، تعداد شناگران، میزان بوجه، روباز یا سرپوشیده بودن استخر و… باشد و پس از بررسی نکات فوق در جهت بکارگیری روش بهینه اقدام نمود.
درواقع فیلترها از جمله تجهیزاتی هستند که در جهت حفظ و ارتقای عملکرد استخر مهم و موثر هستند. یکی از انواع فیلترها، فیلتر دیاتومه میباشد که دارای قابلیت جداسازی ذرات و ناخالصیهای موجود در آب، با ابعاد بسیار ریز است. درون این نوع فیلترها از پودر فسیل بقایای موجودات دریایی در جهت فیلتراسیون استفاده میشود.
فیلتر دیاتومه یک سیستم فیلتراسیون است که از دیاتومه برای فیلتر کردن آب استفاده می کند. دیاتومه نام خود را از فسیل هایی که از آن تشکیل شده گرفته است.
فیلترهای دیاتومه یا DE از خاک دیاتومه برای ماده موثر در فیلتر استفاده میکنند. دیاتوم در واقع بقایای نوعی جلبک تک سلولی است. دیواره سلولی این نوع از جلبک پس از مرگ تبدیل به میکرو فسیل سخت شده و بدلیل ساختار ویژه ازجمله خنثی بودن به لحاظ شیمیایی و دارا بودن ساختار متخلخل، قابلیت جداسازی انواع ناخالصیهای موجود در آب را دارد. بافت سوراخدار و ریز دیاتومها که گاها ابعاد سوراخ موجود در آنها به 5/0 میکرون نیز میرسد موجب جداسازي موثر ذرات آلودگي ميشود. فیلتر دیاتومه دارای شبکهبندی آغشته به پودر دیاتومه است که با عبور آب تحت فشار از میان شبکههای آن، موجب فیلتراسیون انواع میکرو ارگانیسمها تا ابعاد 3 الی 1 میکرون که حتی با چشم غیرمسلح قابل تشخیص نیست، میشود و شفافیت و میزان تصفیه قابل توجهی به آب استخر میدهد. این نوع از فیلتر، بالاترین سطح فیلتراسیون را دارد.
با توجه به ویژگی های خاک دیاتومه که در بالا ذکر شد، لازم بذکر است که علاوه بر فیلتراسیون آب، از خاک دیاتومه در صنعت تولید نوشیدینی و مواد غذایی، مواد دارویی و آرایشی نظیر تولید خمیر دندان، کنترل آفات و تولید کود و… استفاده میشود.
با توجه به مکانیزم عملکردی فیلترهای دیاتومه، این نوع از فیلترها نیزهمانند فیلترهای شنی نیاز به شستوشوی معکوس یا بکواش دارند. بکواش عبارتست از ایجاد جریان معکوس جهت شستشوی فیلتر از ذرات آلایندگی.
با توجه به میزان دبی آب ورودی در فیلتر دیاتومه که بیشتر از فیلتر شنی است، با مرور زمان بدلیل انباشته شدن آلودگی روی فیلتر، کارایی آن کاهش پیدا کرده و باید بکواش صورت گیرد البته میزان نگهداری و نحوه بکواش در فیلتر دیاتومه نسبت به فیلتر شنی، نیازمند وقت و دقت بیشتری است.
تشخیص زمان فرارسیدن بکواش فیلتر به عوامل مختلفی از جمله ابعاد استخر، تعداد شناگران، سرعت پمپ و… وابسته است ولی بطور معمول با مشاهده افزایش فشار فیلتر 10 PSI بالاتر از فشار اولیه شروع بكار فیلتر، لازم است عملیات بکواش صورت گیرد و پس از اتمام آن خاک دیاتومه به شبکه فیلتر اضافه شود تا مجدد قابلیت فیلتراسیون احیا گردد. همچنین پس از 4 الی 6 سال لازم است نسبت به تعویض شبکه فیلتر اقدام کرد.
مزایای فیلتر دیاتومه
- امکان جداسازی ذرات تا سایز 3 میکرون را داراست.
- سرعت تصفیه بالا و قابل قبول است.
- حجم وسیعی از آب استخر را با سطح بالای کیفیت فیلتر میکند.
- دوام و عمر این نوع از فیلترها بالاست.
معایب فیلتر دیاتومه
- نیازمند نگهداری با زمان و دقت بالاتر، بخصوص پس از بکواش، نسبت به سایر فیلترها است.
- کنترل پیوستهی فشار جهت تعیین زمان بکواش و تضمین کیفیت تصفیه استخر الزامیست.
- نسبت به سایر فیلترها، گرانتر است.